Πρωτοσελιδο

Οι προσφορές του μήνα!

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ο ήλιος και τα μάτια μας

Όλοι έχουμε συνηθίσει να φοράμε γυαλιά το καλοκαίρι προκειμένου να προστατέψουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία, και τη γήρανση του δέρματος στην περιοχή αυτή.

Τι γίνεται όμως αν κάνουμε υπερβολική χρήση στα γυαλιά ηλίου; Σίγουρα θα έχουμε συναντήσει ανθρώπους που μετατρέπουν τα γυαλιά τους σε “δεύτερο πετσί” και δεν τα αποχωρίζονται ποτέ. Ακόμη κι αν η δικαιολογία είναι η γνωστή -”με ενοχλεί το φώς”- είναι καλή για την υγεία μας μια τόσο παρατεταμένη προστασία στα μάτια;

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι η έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση, ειδικά στην εποχή μας που ο ήλιος “δεν είναι όπως ήταν κάποτε”.

Τώρα όμως που είμαστε στο φθινόπωρο και τόσο η ένταση του φωτός όσο και η συχνή παρουσία των συννέφων παρέχουν φυσική προστασία, η χρήση των γυαλιών μάλλον κακό κάνει, παρά καλό. Έχει παρατηρηθεί ότι αν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας με φυσιολογική φωτεινότητα φοράμε γυαλιά, διαταράσσεται ο κύκλος της μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι. Με λίγα λόγια, δίνοντας στον οργανισμό μας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε σκοτάδι, ενεργοποιείται η παραγωγή αυτής της ορμόνης και το “σύστημα” μπαίνει σε διαδικασία προετοιμασίας για ύπνο.

Μπορεί όλο αυτό να σας φαίνεται πολύ μικρό, φανταστείτε όμως έναν οργανισμό να βρίσκεται δύο και τρείς φορές την ημέρα σε κατάσταση προετοιμασίας για "νανάκια": εκτός από την υπνηλία και την ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκεφτείτε και την αυπνία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που στερούν συστηματικά από τον εαυτό τους το φυσικό ηλιακό φως, ακόμα και με τη χρήση γυαλιών, παρουσιάζουν πιο εύκολα συμπτώματα κατάθλιψης. Σας ακούγεται υπερβολικό; Θα σας απαντήσω ότι είναι πάντα πολύ μικρές και απλές εκείνες οι κακές συνήθειες που προκαλούν τα μεγάλα προβλήματα.

Κι ενώ όλοι μας όταν φοράμε γυαλιά έχουμε στο μυαλό μας, εκτός από τα μάτια, και την προστασία του δέρματος από τις ρυτίδες, βλέπουμε πως με την υπερβολική χρήση μπορούμε να φτάσουμε στο αντίθετο αποτέλεσμα: αυπνία, συμπτώματα ατονίας, πρώιμα στάδια καταθλιπτικής συμπεριφοράς. Επαναλαμβάνω, δεν είναι υπερβολή όλο αυτό.

Η συμβουλή των ειδικών λοιπόν είναι: ναί στα γυαλιά ηλίου, αλλά μόνο στις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια και ποτέ όταν βρισκόμαστε σε φυσική σκιά. Όσο για την προστασία των ματιών και την αντιγήρανση, η Yves Rocher προσφέρει μία τεράστια γκάμα προϊόντων για το περίγραμμα των ματιών, καθώς και μηνιαία κούρα αναγένησης... αλλά γι'αυτά θα μιλήσουμε άλλη φορά!

Από το Filia Yves Rocher, καλη εβδομάδα!!!

Υ.Γ. 1: Περισσότερες πληροφορίες για την ορμόνη μελατονίνη, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://www.medlook.net.cy/article.asp?item_id=2033

Υ.Γ.2: Το περιοδικό με όλα τα προϊόντα της Yves Rocher έχει αναρτηθεί στο internet σε μία πολύ οργανωμένη μορφή εδώ:

http://www.yvesrocher.gr/ps1

Επισκεφτείτε τη σελίδα και χρησιμοποιήστε όλες τις ευκολίες πλοήγησης στην επάνω πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: